Toplotna črpalka nas je začelo konkretno zanimati

Pred kratkim smo malo razmišljevali, da bi za naš dom naredili eno investicijo, ki bi nam lahko v prihodnosti konkretno zmanjšala finančne obveznosti, oziroma zmanjšala stroške. Razmišljali pa smo o toplotni črpalki, s katero bi zmanjšali stroške ogrevanja tako stanovanja, kot tudi sanitarne vode. Zato pa smo se odločili, da se bomo malo poglobili v to temo, da ugotovimo, ali bo toplotna črpalka res primerna za nas.

Toplotna črpalka nas je začelo konkretno zanimati

No tako pa se je izkazalo, da se denar pri ogrevanju, z uporabo toplotne črpalke, prihrani zaradi razloga, da je toplotna črpalka energetsko učinkovita. To pa zato, ker toplotna črpalka izkorišča že obstoječe vire toplote, kot so voda, zrak ali pa zemlja, ter tako porabi veliko manj vložene energije za pridobivanje toplote, saj črpa že obstoječo toploto, za razliko od ustvarjanja svoje z raznimi fosilnimi gorivi in podobno. Zato pa ima toplotna črpalka tudi to super lastnost, da je okolju bolj prijazna, kot pa nekateri standardni načini pridobivanja toplote.

No tako pa smo si še ogledali, kakšne so različne atribucije različnih toplotnih črpalk. Tukaj pa smo imeli v mislih zračne toplotne črpalke, vodne in pa zemeljske. To pa predvsem predstavlja vir, iz katerega bo toplotna črpalka črpala toploto, ki jo bomo nato uporabili za segrevanje stanovanja in vode. Tako pa se je izkazalo, da nam lahko toplotna črpalka, ki črpa toploto iz zemlje, še najbolje koristi skozi celo leto. To pa zato, ker ima zemlja neodvisno od površja, skozi celotno leto, relativno enako temperaturo, saj temperaturne spremembe nekaj metrov pod zemljo niso konkretne, temveč minimalne.

No tako pa smo izvedeli veliko o toplotnih črpalkah, ter nas sedaj že zelo mami, da bi si kakšno res priskrbeli. Malo smo še preračunali naše stroške in količine energije za ogrevanje, da smo približno videli, kako močna toplotna črpalka bi bila potrebna za nas, ter sedaj resno razmišljamo o nakupu le te.