Kolagen in voda, to sestavlja našo kožo

Ste vedeli, da je kolagen glavna beljakovina v vašem telesu? Najde se ga lahko prav povsod, na primer v zobeh, mišicah, kosteh. Naše telo pa ga proizvaja prav vsak sleherni dan. A njegova proizvodnja ni ves čas enako učinkovita. Z leti se namreč lahko precej upočasni.

Kožo človeka večinoma sestavlja kolagen pa tudi voda. Kar 80 do 90 % teže suhe kože predstavlja kolagen, če mu odvzamemo vodo. Izgleda pa kot trojna spirala, ki je narejena iz teh verig, ki vsebujejo okoli 100 aminokislin.

Naša koža je čvrsta zaradi kolagena

Ključna naloga kolagena je tvorba mišic v telesu. Na takšen način človeški koži zagotavlja odpornost ter čvrstost. Sicer pa kolagen v grškem jeziku pomeni lepilo.

Po 20. letu starosti človek skoraj vsako leto izgubi okoli 1 % kolagena. Tako se njegova sinteza v telesu zmanjšuje. To pa posledično povzroči izgubo prožnosti kože pa tudi gibkosti ter čvrstosti. Raziskave kažejo na to, da pri 80. letu starosti naša koža proizvede kar za 75 % manj kolagena, kot ga je proizvedla pri 20. letu.

Učinkovita povrnitev kolagena

To, da se kolagen z leti v našem telesu zmanjša, je povsem naravni pojav. Kljub temu pa lahko na učinke njegove izgube na kožo vplivamo na izjemno preprost način. Na trgu so na voljo najrazličnejša dopolnila, a je izjemno pomembno, da izbirate samo med kakovostnimi.

Sicer pa se kolagen lahko zvišujete tudi s pomočjo nekaterih živil. Nekatere raziskave kažejo na to, da ima morski kolagen, še posebej lososov, najboljšo absorbcijo. Prav tako kot ribe pa tudi goveje meso velja za odličen vir osnovnih gradnikov kolagena. Ne smemo pa pozabiti niti na piščančje meso, zeleno listnato zelenjavo, jajca, jagodičevje ter na avokado. Slednji na primer vsebuje ogromno hranilnih snovi. Med drugim tudi vitamin E, ki ga naše telo za maksimalno izgradnjo kolagena nujno potrebuje.